Grafschennis
Het drama van de Javazee
Drie Nederlandse oorlogsschepen worden op 27 februari 1942 in de Javazee tot zinken gebracht, met honderden slachtoffers tot gevolg. Stoker Jelle overleeft de aanval, verblijft de rest van de oorlog in een jappenkamp op het eiland Bawean, om vlak voor de politionele acties terug naar Nederland te gaan, niet wetende dat de grote liefde die hij achterlaat zwanger van hem is.
De wrakken liggen vervolgens decennia lang onaangeroerd op de bodem van de zee, totdat er in Nederland aangedrongen wordt op een monument ter plekke of minstens het bergen van de verdronken en gesneuvelde bemanningsleden. Dan blijkt dat de schepen grotendeels verdwenen zijn en het gerucht gaat dat ze voor hun waardevolle metalen verkocht zijn aan Chinese handelaren.
Jelle wil de waarheid weten en besteedt er zijn leven aan, om pas helemaal op het laatst herenigd te worden met de enige vrouw van wie hij ooit gehouden heeft en hun gezamenlijke zoon.
Titel: Grafschennis
Auteur: Eugène van Haaren/Haye van der Heyden
ISBN E-boek: 978-90-8322-716-0
ISBN Paperback: 978-90-8322-716-0 (Kopen)
Productvorm: e-boek en paperback
Uitgever: Uitgeverij Vogelvrij
andere boeken in
Tweede Wereldoorlog
De gebeurtenissen in de boeksical ‘In liefde en oorlog’ zijn in een andere toon gezet dan veel andere literaire producties over die tijd. De personages zijn niet slecht of goed en niet laf of dapper. Ze proberen te overleven, daar gaat het om. In het dagelijks leven groeit ondertussen het besef dat er iets onvoorstelbaars gaande is in de werkkampen in Duitsland. En zelfs in die krampachtige situatie kan een Duitse officier verliefd worden op een Nederlands meisje dat joods is….
De verdwijning van verraadster Miep Oranje uit Soest is een groot mysterie. Zo zou ze na de oorlog met een Britse inlichtingenofficier naar Afrika zijn vertrokken. Elders wordt beweerd dat ze met een Amerikaanse CIA-officier trouwde en met hem naar de VS is gegaan. Het verhaal dat beschreven staat in Miep Oranje is fictie en speculatie, vrij gebaseerd op die tegenstrijdige publicaties. Zeker is dat het lot van Miep Oranje onzeker is…
Het verhaal van de zoon van een NSB’er die er in de loop van zijn leven achter komt dat hij misschien nog wel fouter is dan zijn vader. Mensen wijzen naar elkaar en naar het verleden – leert hij – het zou waarschijnlijk beter zijn als ze beseffen dat het daar uiteindelijk niet veel mee te maken heeft. Het waren niet de moffen, het zijn de mensen.
Contact
Vragen?
gebruik dit formulier